Betonindkørsel

Skal du have anlagt en ny indkørsel – i forbindelse med en renovering eller til dit nybyggede hus – er en betonindkørsel værd at have in mente. Med støbt beton får du et stilrent og lækkert udtryk, men med masser af muligheder for at skabe en individuel og æstetisk kant. Det støbte beton har rigtig mange fordele; du skal ikke tænke på ukrudt, der er minimalt vedligehold, og det holder sig smukt i mange år. Med andre ord det oplagte valg, hvis du vil have en indkørsel, der virkeligt skiller sig ud.

Beton som belægning i din indkørsel

I en indkørsel er det vigtigt med en belægning, der er holdbar. Hvem hader ikke fliser, der begynder at ligge skævt, eller hvor man kan se spor fra dæk og lignende? Det vil du undgå med en betonindkørsel, da selve betonen er så holdbar, at den sagtens holder til den sædvanlige trafik i en indkørsel. Det samme gælder vind og vejr, som betonen snildt modstår – selv i Danmark.

Minimalt vedligehold - maksimal levetid

En betonindkørsel har den absolutte fordel, at den holder meget længere end andre belægningsformer. Du vil ikke støde ind i, at du skal have lavet ny belægning om 15 år, fordi belægningen er sunket – eller fordi der er “spor” efter køretøjernes færden på betonen. Når betonen er lagt, vil din indkørsel ikke kræve noget særligt efterfølgende, så du i stedet kan fokusere på alle de andre steder i hus og have, der kræver vedligehold. 

Helstøbt eller betonfliser?

Det er det store spørgsmål – og svaret kan kun du komme med. Forskellen ligger selvfølgelig i rillerne, der vil være mellem fliser. Disse riller vil du mere eller mindre undgå med en helstøbt betonindkørsel. Når man støber betonen som helhed, vil man kunne støbe et areal på op til 25 m2, der ikke har riller.

På større arealer anbefales det at lave såkaldte dilatationsfuger (også kaldet “revneanvisere”). Det svarer fuldstændigt til de riller, man ville lave i et betongulv.

På billedet ser du en indkørsel støbt med riller – eller såkaldte revneanvisere – og hvordan det ser ud.

Hvordan laves en betonindkørsel?

En indkørsel i beton kræver lidt forarbejde. Der skal graves cirka 25-30 cm ned, da bærelaget cirka vil være 15-20 cm “tykt” efter komprimeringen, mens selve betonen skal være min. 12 cm.

Hvis forarbejdet er lavet korrekt, vil man gå i gang med selve støbningen af indkørslen, hvorefter der vil gå cirka 48 timer, førend du kan køre (i mindre omfang) på din betonindkørsel. Det anbefales dog at vente længere med at stille tunge ting på betonen (op til 21 dage). Dette simpelthen for at sikre, at den nye beton kan nå at hærde helt.

Få en bæredygtig indkørsel

Først og fremmest er beton som materiale helt oplagt, hvis du går op i at få lavet langtidsholdbare løsninger i og omkring dit hus. Dette simpelthen fordi en betonindkørsel holder meget længe – og nærmest ikke kan vedligeholdes, fordi du undgår underminering, spor fra køretøjer, frostsprængninger mv. Går man op i miljøet, er beton samtidig et godt  materiale, da det kan genanvendes efter eventuel nedbrydning. Således genbruges og genanvendes mere end 90 % af al beton til bl.a. underlag i danske veje, belægningssten mv.

Fordele ved en betonindkørsel

  • Du slipper for “render” fra dæk / køretøjer.
  • Beton er meget holdbart – og modstår vind og vejr!
  • En betonindkørsel er næsten vedligeholdelsesfri.
  • Der er ingen ukrudt (ved helstøbning).
  • Beton er et bæredygtigt materiale